XI Cortocomenius repartirà 1.800 euros entre els millors cineastes novells.

XI Cortocomenius repartirà 1.800 euros entre els millors cineastes novells.

 

El festival, que enguany incorpora exhibicions itinerants per la Comunitat Valenciana, obri el termini per a rebre obres a concurs fins al 8 de setembre.

 

València, 15 de maig de 2017. L’XIé Cortocomenius, únic festival cinematogràfic específicament dirigit a joves realitzadors valencians en formació, ha obert hui el termini de presentació de curtmetratges de ficció per a concursar en totes les seues categories. Fins al 8 de setembre, el certamen organitzat pel Centre de Formació Juan Comenius rebrà les obres que aspiren a competir en la Secció Oficial -en la que s’atorgaran diversos premis en metàl·lic per valor de 1.800 euros -i aquelles produccions que aspiren a ser projectades fora de concurs. La mostra, que se celebrarà entre el 16 i el 23 d’octubre, ix de València per primera vegada amb exhibicions itinerants en altres poblacions de la Comunitat Valenciana. Després d’haver-se consolidat com una plataforma única de llançament de les promeses de l’audiovisual valencià, la XI edició del festival recupera la seua essència original.

Iván Fernández de Córdoba, ganador 2016

Iván Fernández de Córdoba, guanyador de 2016

L’XIé Festival Cortocomenius premiarà els dos millors curtmetratges produïts entre 2015 a 2017 per realitzadors i/o directors valencians menors de 30 anys o que estiguen en període de formació. Un jurat format per reconeguts professionals del sector audiovisual valencià i per docents atorgarà un primer premi dotat amb 1.000 euros en metàl·lic i un segon premi de 500 euros. També distingirà amb mencions honorífiques la labor de tècnics, guionistes i actors, que rebran els guardons durant una gala especial. A més, els espectadors concediran a través d’una votació popular el premi al millor curtmetratge, que rebrà 300 euros en metàl·lic. Totes les obres finalistes s’exhibiran al públic de forma gratuïta entre el 16 i el 23 d’octubre en la ‘Sala SGAE Centre Cultural’ i en el ‘Café Negrito’ de València i, per primera vegada, de forma itinerant en diverses localitats de la Comunitat Valenciana durant 2017.

 

D’altra banda, XI Cortocomenius també ha obert el termini per a rebre totes aquelles produccions que aspiren a ser projectades dins de la Mostra (Secció No Oficial fora de concurs) . En este cas, no hi ha un límit d’edat per a participar encara que les obres han d’haver sigut creades per realitzadors valencians o residents en la Comunitat Valenciana. També estan en marxa els concursos dirigits exclusivament a alumnes del Centre de Formació Juan Comenius per a triar el cartell de la pròxima edició del festival, la capçalera i la selecció de projectes cinematogràfics, que es convertiran en la imatge del pròxim certamen i els guanyadors de la qual començaran a conèixer-se al juny. Les bases completes per a concursar en totes les categories poden consultar-se en la pàgina web del festival Cortocomenius (www.cortocomenius.es) i en les plataformes online Festhome, Clickforfestivals i Movibeta, on també podran inscriure’s les obres aspirants fins al 8 de setembre.

 

Retorn als orígens: cine ambulant per a projectar el talent valencià.

 

En la seua onzena edició Cortocomenius vol tornar a les seues arrels i ha recuperat les seues seccions originals. Així, reforça l’aposta pels joves talents valencians dotant amb premis en metàl·lic exclusivament aquelles categories en què competeixen cineastes menors de 30 anys o en formació. A pesar d’això, el festival manté una forta presència de professionals consolidats les produccions de la qual seran projectades al públic fora de concurs en la ‘Sala SGAE Centre Cultural’ i en el ‘Café Negrito’ a més de les exhibicions ambulants per la Comunitat Valenciana.

 

El coordinador de la mostra, Pau Romero, assegura que «després de l’èxit aconseguit durant les deu edicions anteriors, enguany suposa un repte enorme mantindre el nivell. Volem continuar creixent -explica -però sense perdre la nostra essència i els nostres valors originals. Per primera vegada eixim de València i portem el talent dels futurs cineastes i realitzadors valencians a racons de la Comunitat a què no podria arribar de cap altre mode, reivindicant les projeccions ambulants dels germans Lumière abans de que s’establiren les sales permanents d’exhibició i els circuits comercials tradicionals, que exclouen este tipus d’obres novells«.

Pau Romero coordinador del festival

Pau Romero, coordinador del Festival.

Així, Cortocomenius es manté com referent dins del sector audiovisual espanyol gràcies a la seua ferma aposta pels valors emergents i al foment d’un espai de trobada entre joves creadors i espectadors. Després d’un exitós desè aniversari en què van concórrer més de 250 produccions, el certamen s’ha consolidat com una plataforma única de promoció i exhibició de curtmetratges de ficció de cineastes i realitzadors valencians en un moment especialment complicat en el mercat audiovisual autòcton per la debilitat del teixit productiu, la desaparició de la televisió pública autonòmica i la precarietat laboral del sector. Eixos factors dificulten enormement l’accés dels creadors a les sales de cine i les televisions, espais on poder testar els seus metratges davant d’un gran nombre d’espectadors.

 

Una finestra oberta en un sector expectant per eixir de l’estat crític.

 

El festival, íntegrament organitzat per docents de cicles formatius del Centre Juan Comenius, s’ha convertit en «un aparador fonamental» perquè les joves promeses de l’audiovisual puguen revelar el seu potencial i arribar al gran públic, segons Romero. Després d’onze anys «treballant dura i decididament» en esta línia, Cortocomenius «se reafirma en la seua vocació educativa i renova el seu compromís amb la formació de creadors i tècnics emergents a més de amb la indústria cinematogràfica valenciana”.

 

El certamen va nàixer en 2007 amb la disposició de «ser un espai obert on els joves realitzadors pogueren mostrar les seues primeres obres i nodrir-se de l’experiència de cineastes consagrats«. En este temps s’ha consolidat com una referència en tot el país, sent en l’actualitat una de les poquíssimes finestres obertes perquè creadors en formació entren en contacte amb els seus espectadors. Cortocomenius ja ha descobert el talent en importants produccions com El vendedor de humo, que en 2013 va guanyar el Goya al millor curtmetratge d’animació després de ser premiada i exhibida prèviament ací. Durant la seua trajectòria, el festival ha comptat també amb la col·laboració de destacats cineastes com Sigfrid Monleón (L’illa de l’holandès, 2001; ¡Hay motivo! 2004) ; Rafa Montesinos (Aquitania, 2004; Dioses y perros, 2014), o Pau Martínez (El Kaseron, 2008; L’Alqueria Blanca, 2010; Reset, 2013) ; amb la implicació de cèlebres artistes com l’il·lustrador ilustrador Paco Roca (Arrugas, 2007; Los surcos del azar, 2013); i amb el suport de reconeguts crítics internacionals com els catedràtics Jenaro Talens i Juan Miguel Company, entre altres.